پرش لینک ها
گیاه شناسی برنج

انواع برنج ایرانی

انواع برنج ایرانی

انواع برنج ایرانی را با ما بشناسید. برنج ایرانی طعم، عطر و مزه بسیار خوبی دارد و همین امر دلیل تمایز این برنج با سایر برنج‌های خارجی است. تشخیص برنج‌های ایرانی از یکدیگر قدری سخت است و دلیل این امر شباهت ظاهری بسیار زیادی است که این محصولات با یکدیگر دارند. از همین رو به معرفی بخشی از برنج‌های ایرانی پرداخته‌ایم تا قدری انتخاب برای شما ساده‌تر دنبال شود.

انواع برنج طارم

انواع برنج صدری

انواع برنج پر محصول

انواع برنج ایرانی طارم

برنج طارم نمونه‌های بسیار متفاوتی دارد و عموماً در شمال کشور کشت آن دنبال می‌شود. برخی از برنج‌های طارم در شمال زیر کشت نمی‌روند زیرا هزینه بهره‌وری از آن تقریباً زیاد است. برنج امیری و سنگ جو نیز در کنار برنج‌های عنوان‌شده جز برنج‌های طارم محسوب می‌شوند.

موسی طارم

برنج موسی طارم یک برنج معطر است. این برنج گل سرسبد برنج‌های ایرانی است و دلیل این امر عطروطعم بسیار خوب این برنج است. به دلیل قیمت بالای فرآوری زیر کشت این محصول در شمال نسبت به سایر برنج‌ها کمتر است.

قبل پخت ۷٫۵ میلی‌متر

بعد پخت ۱۳ میلی‌متر

هر هکتار ۳۹۰۰ کیلوگرم

طارم دیلمانی

برنج دیلمانی در برخی از مناطق مازندران کشت می‌شود. در شهرهای مثل تنکابن، رامسر، چالوس و نوشهر کشت این برنج دنبال می‌شود. پروتئین برنج دیلمانی ۸  درصد است و در رده برنج‌های دانه بلند قلمی قرار دارد.

متوسط طول برنج ۷٫۹

متوسط عرض شلتوک ۱٫۵۵

متوسط طول شلتوک ۱٫۵۵

طارم رشتی

برنج طارم دشتی در مازندران به‌خصوص در سمت فریدون کنار کشت می‌شود و کیفیت و عطروطعم بسیار عالی دارد. به لحاظ مورفولوژیکی مصرف نهاده‌های کشاورزی شبیه طارم محلی است.

برنج دانه بلند قلمی

میزان پروتئین برنج ۸٫۸ درصد

متوسط طول برنج ۷٫۹ میلی‌متر

اهلمی طارم

برنج اهلمی طارم از برنج صدری کوتاه‌تر و چاق‌تر است ولی تقریباً همان درصد چربی را مثل برنج صدری دارد. برنجی است که بعد از پخت بسیار نرم می‌شود و ماندگاری بسیار بالایی دارد.

کاشت در لرستان، اصفهان، خوزستان و فارس

یکی از برنج‌های تقریباً جدید

رشتی سرد

برنج رشتی سرد در مازندران، فریدون کار و برخی مناطق دیگر کشت می‌ شود. اگر بخواهیم از طعم و عطر این برنج بگویم می‌توانیم به خوش عطر بودن آن همانند برنج‌ هاشمی اشاره داشته باشیم.

کاشت شده در مازندران، فریدون کار

برنجی خوش عطر همانند برنج ‌هاشمی

سنگ طارم

برنج سنگ طارم به سلطان برنج‌های ایرانی لقب گرفته است. این برنج در شرق مازندران کشت می‌شود و رنگ کدر و تا حدی متمایل به نباتی دارد. این برنج از برنج هاشمی و دم‌سیاه ریزتر است و بانام‌های طارم عطری، طارم استخوانی و طارم محلی نیز شناخته می‌شود.

طول دانه خام ۷ میلی‌متر

بعد از پخت ۸٫۴ میلی‌متر

درصد امیلوز در برنج ۲۵٫۹

طارم محلی

برنج طارم محلی یکی از برگزیده‌ترین برنج‌های خطه شمال محسوب می‌شود. این برنج در سمت فریدون کار در استان مازندران به زیر کشت می‌رود. از منظر تغذیه‌ای بسیار برنج خوشمزه‌ای است، زیرا در پرسه کشت آن از هیچ کود شیمیایی استفاده نمی‌شود.

ارزش غذایی بسیار بالا

بهتر است آبکش نشود تا خواص آن حفظ شود.

تقویت استخوان و عملکرد بهتر سیستم عصبی

عنبربو

برنج عنبربو در شهر خوزستان و بیشتر اطراف شوشتر زیر کشت می‌رود. این برنج برای اولین بار در سال ۸۹ با آب‌شور خوزستان برداشت شده است. شاید خیلی قد نکشد، اما عطر و بوی بسیار خوبی دارد. در شهرهای شوشتر، اهواز، دزفول و شادگان و در شالیزارهای استان ایلام کشت این برنج دنبال می‌شود. اگر بخواهیم برنج عنبربو را در طی دسته‌بندی قرار دهیم می‌توانیم به آن رتبه برتری برنج هاشمی را بدهیم.

کشت در شهرهای شوشتر، اهواز، دزفول و شادگان

خیلی قد نمی‌کشد اما عطر خیلی خوبی دارد

انواع برنج ایرانی طارم را اگر بخواهیم نام ببریم می‌توانیم به برنج موسی طارم، طارم دیلمانی، طارم رشتی، اهلمی طارم، طارم امیری ، رشتی سرد، سنگ طارم ، سنگ جو و برنج طارم محلی اشاره داشته باشیم.

انواع برنج ایرانی صدری

برنج صدری از خانواده طارم است و معمولاً در شهرستان‌های گیلان کشت آن دنبال می‌شود. این برنج از پروتئین بالایی بهره گرفته است و اندازه دانه خام آن ۸٫۷ و دانه پخته آن بیش از ۱۱٫۷ میلی‌متر است. در ادامه برخی از نمونه برنج‌های صدری را به شما عزیزان معرفی می‌کنیم.

صدری سالاری

برنج سالاری بعد از پخت به‌هیچ‌عنوان شکل خود را از دست نمی‌دهد و مزه بسیار خوبی را فراهم می‌کند. برنج سالاری در گیلان، لاهیجان و آستانه‌اشرفیه زیر کشت می‌رود.

برنجی باکیفیت پخت عالی

کشت‌شده در لاهیجان و آستانه‌اشرفیه

صدری حسن سرایی

برنج صدری حسن سرایی در رده برنج‌های گران‌قیمت مجلسی  است و نسبت به سایر برنج‌های ایرانی عطروطعم بهتری دارد. این برنج در مازندران و قائم‌شهر کشت می‌شود. ازآنجایی‌که هزینه بهره‌وری این برنج بالا است در همه کشور به‌راحتی نمی‌توانید آن را برای مصرف پیدا کنید، زیرا کشت آن محدود است. ظاهر کشیده، عطر عالی، طعم مطلوب و رنگ مناسب برخی از ویژگی‌های این برنج محسوب می‌شود.

کشت‌شده در مازندران قائم‌شهر

برنجی کمیاب اما خوش عطروطعم

انواع برنج ایرانی و صدری دم‌سیاه

برنج دمسیاه بعد از پخت عطروطعم بسیار خوبی را از خود نشان می‌دهد. کشت این محصول بیشتر در روستاهای گیله‌مردان دلاور دنبال می‌شود. این محصول، بیشتر از آستانه‌اشرفیه (در مرکز گیلان) و شهرها و روستاهای پیرامون همانند لاهیجان، لنگرود، سیاهکل، کوچصفهان، لشت نشا، لسکوکلایه، خشک بیجار، حاجی بکنده تهیه می‌گردد.

برنجی کشت‌شده در شمال کشور

در رده برنج‌های معطر ایرانی

صدری دم‌سفید

برنج دم‌سفید در رشت و کوچصفهان کشت می‌شود. کیفیت بسیار بالا و کشت کم این محصول آن را در رده برترین‌های برنج ایرانی قراردادهاست. تشخیص این برنج‌کار سختی است و تنها کسانی که تخصص این کار رادارند می‌توانند به تشخیص این برنج بپردازند.

برنج اعلای ایرانی

کشت‌شده در شمال کشور

صدری دم سرخ

برنج صدری دم سرخ در گیلان، رشت، لاهیجان و ولشت زیر کشت می‌رود. عطروطعم و شکل و اندازه این برنج شبیه برنج دم‌سیاه است و طرفداران مخصوص به خود دارد.

کشت‌شده در شمال

برنجی مشابه برنج دم زرد و دم‌سیاه

انواع برنج ایرانی و صدری علی کاظمی

برنج علی کاظمی بسیار خوش‌خوراک است و مواد مغذی بسیار زیادی را نیز برای شما فراهم می‌آورد. شما می‌توانید این برنج را از محل کشت آن یعنی صومعه‌سرا و فومن تهیه کنید زیرا قدری تشخیص آن در برابر سایر برنج‌های ایرانی دیگر دشوار است.

برنجی خوشمزه با خاصیت زیاد

کشت‌شده در صومعه‌سرا و فومن

صدری شاه‌پسند

برنج شاه‌پسند در مازندران و استان‌های شمالی زیر کشت می‌رود. همانند سایر نمونه‌های برنج صدری این برنج رنج قیمتی بالایی را به خود اختصاص داده است.

برنجی هم قیمت با برنج شاه‌پسند

کشت‌شده در شمال کشور

صدری هاشمی

برنج صدری هاشمی یکی از برگزیده‌ترین محصولات ایرانی است. از این برنج عموماً رستوران‌های که کیفیت غذا در درجه اول برای آن‌ها قرار دارد بهره گرفته می شود. برنج هاشمی ساده با دانه‌های کاملاً بلند جای خود را در سفرهای ایرانی بازکرده است.

برنجی درجه‌یک

مخصوص برای مهمانی‌ها

انواع برنج ایرانی صدری در طی یک دسته‌بندی بانام‌های صدری سالاری، صدری حسن سرایی، صدری دم‌سیاه، صدری دم‌سفید، صدری دم سرخ، صدری علی کاظمی، صدری شاه‌پسند و صدری هاشمی شناخته‌شده است.

انواع برنج ایرانی و پر محصول

برنج پر محصول به دلیل اصلاح نژادی در برخی مناطق کیفیت بالا و در برخی مزارع کیفیت خیلی مطلوبی ندارد. در برابر کمبود آب و مقاومت در برابر آفت‌ها از خود مقاومت خیلی بالایی را نشان می‌دهد و بسیار برنج مغذی و باکیفیتی است.

خزر

برنج خزر شباهت بسیار زیادی به برنج صدری مخصوصاً برنج طارم دارد. این برنج بعد از پخت خاصیت غیریکنواخت و دوگانه دارد و پس از پخت عطر و بوی خاصی ندارد و در مقایسه با سایر برنج‌ها کمی چاق‌تر و کدرتر است و در میان سایر محصولات ایرانی کیفیت ایده الی دارد.

برنجی با طعم و عطر معمولی

مشابه برنج صدری مخصوصاً برنج طارم

انواع برنج ایرانی و فجر

برنج فجر خاصیت آروماتیک یا عطری دارد و از طعم و مزه بسیار خوبی بعد از پخت بهره می‌گیرد. این برنج در سمت شمال کشور و استان مازندران زیر کشت می‌رود.

برنج عطری

کشت در استان مازندران

ندا، سپیدرود

برنج ندار و سپیدرود ارزش غذایی متوسط رو به پایینی دارد. بعد از پخت تا حدودی نرم است ولی خاصیت و ماندگاری خوبی بعد از پخت دارد محل کشت این برنج مازندران است. برنج سپیدرود نیز ترکیب بین رقم بومی صدری گرم و رقم پر محصول IR۲۸ است که در استان‌های شمالی کشور و گیلان کشت آن دنبال می‌شود.

برنجی باارزش غذایی متوسط

کشت‌شده در خطه شمال گیلان و مازندران

انواع برنج ایرانی و آمل ۳

برنج آمل سه و مبدأ اصلی آن کشور هندوستان است که در سال ۱۳۵۹ معرفی شد و در ایران نیز کشت آن به‌تازگی دنبال شده است. محل کشت جدیداً در مازندران است و در حال حاضر در کشورهای جنوبی نیز این محصول زیر کشت می‌رود و به دلیل سازگاری بیشتر با آب‌وهوای خوزستان روند بهره‌وری آن در این منطقه بهتر است.

برنجی هندی

کاشت شده در شمال و خوزستان

ساحل

برنج ساحل یکی از برنج‌های ایرانی است که در رده دسته‌بندی برنج‌های باسماتی قرار دارد در سال ۱۹۹۲ به ایران ارسال آن دنبال شد و به‌تازگی در کشور کشت آن دنبال می‌شود. محل کشت این برنج در شهر مازندران و استان‌های شمالی کشور ذکرشده است.

دسته‌بندی برنج باسماتی

کشت در ایران

شفق

برنج شفق یکی از برنج‌های است که پیش از کشت در ایران به‌صورت وارداتی مورداستفاده قرار می‌گرفت و در رده دسته‌بندی برنج‌های باسماتی هندی قرار داشت. در حال حاضر این برنج در مازندران زیر کشت می‌رود.

برنجی وارداتی

برنج باسماتی و زیر کشت رفته در ایران

انواع برنج ایرانی و کادوس

برنج کادوس پس از دورگه گیری به خلوص رسیدن کامل از موسسه ابری فیلیپین به ایران ارسال شد و از ارقام وارداتی زیر کشت در کشور محسوب می‌شود. به‌تازگی روند بهره‌وری این برنج اصلاح‌شده در گیلان دنبال می‌شود.

برنجی وارداتی از کشور فیلیپین

کشت‌شده بعد از اصلاحات در ایران

انواع برنج ایرانی و  دشت

برنج دشت ترکیب بین ارقام ایرانی و پر محصول خارجی است و از کیفیت پخت مناسبی برخوردار است. این برنج عطروطعم مناسبی دارد و هم‌راستا با برنج‌های اصیل ایرانی خودنمایی می‌کند.

برنجی از ترکیب برنج ایرانی و خارجی

طعم و عطری مشابه برنج ایرانی

زاینده‌رود

برنج زاینده‌رود در اصفهان فارس کشت می‌شود و این امر به‌راحتی از روی نام این برنج مشخص است. کشت این برنج به دلیل خشکی زاینده رو با آب‌های زیرزمینی دنبال می‌شود که این امر به محیط‌زیست آسیب جدی وارد می‌کند زیرا کشت برنج به آب زیادی نیاز دارد. از همین رو کشت این برنج از ۲۰۰۰۰ هکتار به ۹۰۰ هکتار رسیده است.

برنجی کشت‌شده در کنار زاینده‌رود خشک

کاهش کشت از بیست هزار هکتار به نهصد هکتار

انواع برنج ایرانی و کوهرنگ

برنج کوهرنگ در چهارمحال بختیاری کشت می‌شود. چیزی در حدود ۳ هزار هکتار از مزارع کشاورزی چهارمحال بختیاری زیر کشت برنج می‌رود. برنجی اصلاح‌شده و باکیفیت که عطروطعم خوبی را بعد از پخت برای شما فراهم می‌کند.

برنج کشت‌شده در چهارمحال بختیاری

برنج اصلاح‌شده و کشت‌شده

یاسوج ۱

برنج یاسوج هم در شهر کهکیلویه بویر احمد زیر کشت می‌رود و عطروطعمی هم‌راستا با برنج‌های اصلی ایرانی مثل برنج هاشمی را برای شما فراهم می‌کند. به دلیل اصلاحات در بهره‌وری این برنج مزه خوبی را نیز با خود به همراه دارد.

برنج کاشت شده در کهکیلویه و بویر احمد

برنج اصلاح‌شده شبیه برنج‌های ایرانی اصیل

انواع برنج ایرانی و آمل ۲

برنج آمل دو به‌صورت وارداتی در سال ۱۳۵۹ از کشور فیلیپین وارد کشور شد و بانام دیگری به اسم زارعین نیز شناخته می‌شود. این برنج در کهکیلویه و بویر احمد کشت می‌شود زیرا با آب‌وهوای این شهر سازگاری بیشتری را دارد.

برنج اصلاح‌شده وارداتی از کشور فیلیپین

کشت‌شده در کهکیلویه و بویر احمد

انواع برنج ایرانی و شیرودی

برنج شیرودی با برنج طارم و هاشمی شباهت‌ها و تفاوت‌های دارد. کیفیت پخت این برنج بعد از پخت نسبتاً مطلوب است و در زمین‌های آمل، تنکابن و چالوس روند کشت آن عموماً دنبال می‌شود. عموماً در مناطق سردسیر و جاهای که کیفیت خاک خیلی بالا نیست روند کشت آن به‌راحتی دنبال می‌شود.

عطروطعم شبیه برنج هاشمی

ظاهر برنج شبیه برنج هاشمی

چرام ۳

برنج چرام سه در شهر کهکیلویه و بویر احمد زیر کشت می‌رود. این برنج هم نام با شهرستان چرام است که یکی از مناطق مهم در جنوب کشور محسوب می‌شود و از قدیم با این نام شهرت گرفته است. برنج‌های زیادی در این منطقه زیر کشت می‌روند و یکی از این نمونه‌ها با عنوان چرام سه به‌مراتب بیشتر از سایر محصولات زیر کشت می‌رود.

برنجی از خطه کهکیلویه و بویر احمد

شهرستان چرام

نعمت

برنج نعمت ترکیب بین رقم پر محصول آمل سه و رقم کیفی و مرغوب سنگ طارم است. محل کشت این برنج استان گیلان و مازندران است.

کاشت در مازندران و گیلان

هم‌راستا با برنج سنگ طارم

تهیه و تنظیم : برنج شلتوک

پیام بگذارید